SJ WorldNews - шаблон joomla Авто
ေဆာင္းပါး

ေဆာင္းပါး (132)

ေလာကတြင္ ''စာအုပ္''ႏွင့္ကင္းသူဟူ၍ ရွားလွမည္ထင္သည္။ စာမတတ္သူအခ်ဳိ႕ ေလာက္သာ စာအုပ္ႏွင့္ ေဝးေကာင္းေဝးေပမည္။

တပ္မေတာ္ဟူသည္   အင္အားအႀကီးအမားရွိျခင္း၊ ျပည္သူတို႔၏ အားထားရာျဖစ္ျခင္းဟူ၍ အတုလဆရာေတာ္ ခင္ႀကီးေဖ်ာ္က အဓိပၸာယ္ ဖြဲ႕ဆိုထားသည္။ ျမန္မာအဘိဓာန္က တပ္မေတာ္ကို အဓိပၸာယ္ျပဆိုရာ၌ ၾကည္းတပ္၊ ေရတပ္၊ ေလတပ္ပါဝင္ေသာ ႏိုင္ငံေတာ္ ကာကြယ္ေရးတပ္ေပါင္းစုဟူ၍ ဖြင့္ဆိုထားသည္။ တပ္မေတာ္ဆိုသည္မွာ မိမိတို႔ႏိုင္ငံ၊ မိမိတို႔ျပည္သူမ်ားကို ကာကြယ္ေစာင့္ေရွာက္ရေသာ မ်ဳိးခ်စ္အင္အားစုႀကီးပင္ ျဖစ္သည္။

ပုစြန္အခြံ၊ ကဏန္းအခြံတုိ႔မွ ထုတ္ယူရရွိၿပီး လူ၏ ခႏၶာကိုယ္အတြင္းရွိ အဆီဓာတ္မ်ား ေလ်ာ့နည္းသြားေအာင္ ျပဳလုပ္ေပးေသာ ခိုက္တုိစန္ (Chitosan)ကုိ ျမန္မာႏုိင္ငံတြင္ ေအာင္ျမင္စြာ ထုတ္လုပ္ႏိုင္ၿပီး ႏိုင္ငံျခားသို႔ပင္ တင္ပို႔ေရာင္းခ်ေနၿပီ ျဖစ္သည့္အတြက္ က်ယ္က်ယ္ျပန္႔ျပန္႔ သိရွိေစရန္ ေဒါက္တာ ခင္ေမာင္လြင္ (FAME) နဲ႔ ေတြ႔ဆံုေမးျမန္း ခဲ့သည္မ်ားကို ေဖာ္ျပလိုက္ပါသည္-

ေမး                 အခုတေလာ ႏိုင္ငံတကာက်န္းမာေရး သတင္းေတြထဲမွာ ခိုက္တိုစန္ဆိုတာ အေတာ္ေလး ေရပန္းစားလာတာ ေတြ႕ရပါတယ္။ အဲဒါ ဘယ္လိုမ်ဳိးပစၥည္းလဲဆိုတာ နဲ႔ ဘယ္လိုေရာဂါမ်ဳိးကို ကုသရာမွာ အသံုးျပဳ သလဲဆိုတာ အရင္ဆံုးသိပါရေစ။

ေျဖ                  ခိုက္တိုစန္ (Chitosan)  ဆိုတာ ကေတာ့ ပုစြန္အခြံ၊ ကဏန္းအခြံတို႔က ေနထုတ္ယူရရွိတဲ့ သဘာဝ ေဆးဖက္ဝင္ ပစၥည္းတစ္ခုျဖစ္ၿပီး အဓိကအားျဖင့္ ခႏၶာကိုယ္ထဲမွာ ရွိတဲ့ အဆီဓာတ္ေတြ ေလ်ာ့နည္းသြားေအာင္ ျပဳလုပ္ေပးတဲ့အတြက္ လူသိမ်ားလာျခင္း ျဖစ္ပါတယ္။ သဘာဝ အပင္ေတြမွာ အကာအရံအျဖစ္    ဆဲလ္လူးလို႔နဲ႔ ကာရံထားသလို သတၱဝါေတြ အေတာ္မ်ားမ်ားရဲ႕ အေၾကးခြံေတြမွာလည္း ခိုက္တင္လို႔ေခၚတဲ့ polysaccharide  တစ္မ်ဳိးနဲ႔ ကာကြယ္ေပး ထားပါတယ္။ အထူးသျဖင့္ ခုနကေျပာခဲ့တဲ့ ပုစြန္အခြံ၊ ကဏန္းအခြံအျပင္ အေၾကးခြံပါတဲ့ငါး၊ အေၾကးခြံပါတဲ့ အင္းဆက္ (ဥပမာ-ပုရစ္) ကစလို႔ သတၱဝါေတြ အားလံုးမွာ ေတြ႕ႏိုင္ပါတယ္။ ဒါေပမဲ့ စီးပြားျဖစ္ထုတ္ယူဖို႔ ဆိုရင္ေတာ့ ပုစြန္နဲ႔ကဏန္းရဲ႕ အခြံကိုသာ အသံုးျပဳေလ့ ရွိပါတယ္။ ခိုက္တင္ဆိုတဲ့ ေဝါဟာရကေတာ့ ဂရိဘာသာ စကားကေန ဆင္းသက္လာတာ ျဖစ္ၿပီး အခြံအိတ္လို႔ အဓိပၸာယ္ရပါတယ္။

ေမး                 ဆရာ ခုနကေျပာသြားတဲ့ အထဲ မွာ  ခိုက္တိုစန္ရယ္၊  ခိုက္တင္ရယ္ဆိုၿပီး ပါသြားပါတယ္။ အဲဒီႏွစ္ခု ဘယ္လိုဆက္စပ္တယ္ ဆိုတာလည္း သိပါရေစ။

ေျဖ                  သဘာဝအေလ်ာက္ကေတာ့  ခိုက္တင္အေနနဲ႔ပဲရွိပါတယ္။ ဥပမာ-ပုစြန္အခြံမွာပါတဲ့ ခိုက္တင္ဟာ ကာဗြန္၊ ဟိုက္ဒ႐ိုဂ်င္၊  ႏိုက္ထ႐ိုဂ်င္နဲ႔ ေအာက္ဆီဂ်င္ ေလးမ်ဳိးေပါင္းစပ္  ဖြဲ႕စည္းထားတာျဖစ္ပါတယ္။   (C8H13NO5)n  လို႔ေဖာ္ျမဴလာနဲ႔ ေရးပါတယ္။ ဒီခုိက္တင္ေတြ ဟာ ထံုးဓာတ္နဲ႔ ေပါင္းစပ္ၿပီးေတာ့ မာေက်ာတဲ့ အေၾကးခြံျဖစ္လာၿပီး အကာအကြယ္ေပးတဲ့ အလုပ္ကို လုပ္တယ္။ သူတို႔ဟာ အျဖဴေရာင္ရွိၿပီး ေရမွာ ေပ်ာ္ဝင္ျခင္း မရွိလို႔ အေၾကးခြံေတြဟာ ေရထဲမွာ မပ်က္စီးဘဲ တည္ရွိႏိုင္ျခင္း ျဖစ္တယ္။ အဲဒီ သဘာဝ ခိုက္တင္ကေန ခိုက္တိုစန္နဲ႔ ဂလူကို စမင္းလို႔ေခၚတဲ့ အဖိုးတန္တဲ့ ေဆးဖက္ဝင္ သဘာဝပစၥည္း ႏွစ္ခုထုတ္လုပ္ေပး ႏိုင္ပါတယ္။

ေမး                 ဒါဆိုရင္ ခိုက္တိုစန္အေၾကာင္းလည္း ဆက္ပါဦးဆရာ။ ခိုက္တင္ကေန ခိုက္တိုစန္ အျဖစ္ ဘယ္လိုမ်ားေျပာင္းယူရပါသလဲ။

ေျဖ                  ခိုက္တင္ကေန ခိုက္တိုစန္ေျပာင္းရာ မွာ အဓိကအဆင့္ (၄) ဆင့္ ရွိပါတယ္။

၁။ ပထမဆံုး ပုစြန္အခြံကို ေရေဆးသန္႔စင္ၿပီးရင္ ပါဝင္တဲ့  ထံုးဓာတ္ေတြကို ဖယ္ထုတ္ရပါတယ္။ ဒါကို ecalcification  လုပ္တယ္လို႔ ေခၚတယ္။ ဘာျဖစ္လို႔လဲ ဆိုေတာ့ ခိုက္တင္ေတြဟာ   အၿမဲတမ္း ထံုးဓာတ္ေတြနဲ႔ တြဲေနလို႔ျဖစ္ပါတယ္။

၂။ ထံုးဓာတ္ေတြဖယ္ထုတ္ၿပီးရင္ ပါဝင္တဲ့ပ႐ိုတင္းေတြကို  ဖယ္ထုတ္ရျပန္ပါတယ္။ ဒါကိုေတာ့    deproteinization  လို႔ေခၚတယ္။

၃။     ရရွိလာတဲ့ ဓာတ္ပစၥည္းေတြဟာ ဝါၾကန္႔ၾကန္႔ ျဖစ္ေနတာေၾကာင့္ ေဆးဝါးအေနနဲ႔ အသံုးျပဳဖို႔၊ ပိုမိုလွပေစဖို႔ အတြက္ အေရာင္ခြၽတ္ရပါတယ္။ ecolori- zation လို႔ေခၚတယ္။

၄။ ေအာက္ဆံုး အဆင့္အေနနဲ႔ ခိုက္တင္မွာ ပါဝင္ဖြဲ႕စည္းထားတဲ့   acetyl group ကိုဖယ္ထုတ္ျခင္းပဲ ျဖစ္တယ္။ deacetylation လို႔ေခၚတယ္။ အဲဒီလို အဆင့္ေလးဆင့္ ျဖတ္ေက်ာ္ၿပီးရင္ေတာ့ ခိုက္တိုစန္ကို ရရွိပါတယ္။ အျဖဴေရာင္ အျပားခ်ပ္ေလးေတြ ျဖစ္ၿပီး ေရမွာေပ်ာ္ဝင္ျခင္း မရွိပါ။ ခိုက္တိုစန္ရဲ႕ ေမာ္လီက်ဴး ဖြဲ႕စည္းပံုကေတာ့ (C6H11NO4)n ျဖစ္တယ္။  β-1, 4-poly-D-glucosamineလို႔ လည္း ေခၚတယ္။

ေမး                 ဒီခိုက္တင္နဲ႔    ခိုက္တိုစန္ကို ဘယ္သူေတြကမ်ား စတင္ေတြ႕ရွိ ခဲ့တာပါလဲ ဆရာ။

ေျဖ                  ခိုက္တင္ကို  စတင္ေတြ႕ရွိခဲ့သူကေတာ့ ျပင္သစ္လူမ်ဳိး သဘာဝ သိပၸံပညာရွင္ Braconnot ဆိုသူျဖစ္တယ္။ ၁၈၁၁ ခုႏွစ္မွာ မိႈေတြနဲ႔ ပတ္သက္လို႔ ေလ့လာရင္း ခိုက္တင္ဆိုတဲ့ ေမာ္လီက်ဴး အသစ္ကို  စတင္ေတြ႕ရွိ ခဲ့တာျဖစ္ပါတယ္။  ေနာက္ပိုင္းမွာ Rouget ဆိုတဲ့ပညာရွင္ဟာ ခိုက္တင္ကေန ခိုက္တိုစန္ ေျပာင္းတာကို စတင္ေဖာ္ထုတ္ခဲ့ၿပီး ၁၈၇၂ ခုႏွစ္မွာ Ledderhose  က  ခိုက္တင္မွာပါတဲ့ glucosamine နဲ႔ acetic acid ကို ဆက္လက္ေဖာ္ထုတ္ ခဲ့တယ္။ ေနာက္ဆံုး ခိုက္တိုစန္ကို အဆံုးသတ္ ျပည့္ျပည့္စံုစံု ေဖာ္ထုတ္ၿပီး အမည္ေပးခဲ့သူ ကေတာ့ ဂ်ာမန္သိပၸံပညာရွင္  op-peseyler ဆိုသူ ျဖစ္တယ္။ ဒါကေတာ့ ၁၈၉၄ ခုႏွစ္မွာ ျဖစ္ေတာ့ ႏွစ္ေပါင္း ၁၂၄ ႏွစ္ရွိၿပီလို႔ ေျပာႏိုင္ပါတယ္။

ေမး                 ေပၚခဲ့တာ ႏွစ္ေပါင္း ၁ဝဝ ေက်ာ္ ခဲ့ေပမယ့္ အခုေနာက္ပိုင္းမွာမွ ဘာေၾကာင့္ ေခတ္စားလာရသလဲဆိုတာ သိပါရေစဆရာ။

ေျဖ                  အဓိက ေဆးဖက္ဝင္တဲ့ အာနိသင္က အဆီက်ဖို႔ အတြက္ ျဖစ္ပါတယ္။ ဟိုးလြန္ခဲ့တဲ့ ႏွစ္ေပါင္း ၁ဝဝ ေက်ာ္ကိုၾကည့္ရင္ အဆီက်ဖို႔ ကိစၥဟာ အေရးပါတဲ့ ကိစၥမဟုတ္ ခဲ့ပါဘူး။ ထိခိုက္ဒဏ္ရာ ကုသဖို႔၊ ကူးစက္ေရာဂါေတြ ႏွိမ္နင္းဖို႔ေလာက္ကိုပဲ လံုးပန္းေနရတဲ့ အခ်ိန္ျဖစ္တယ္။ အခုေနာက္ပိုင္းက်ေတာ့ လူေနမႈ စနစ္ေတြေျပာင္းလာတဲ့အတြက္  အဆီေတြစုလာၿပီး   အဝလြန္ေရာဂါေတြ၊  ေသြးထဲမွာ အဆီမ်ားလာၿပီး ႏွလံုးေသြးေၾကာက်ဥ္း ေရာဂါတို႔၊ ေသြးတိုးေရာဂါတို႔ ဆိုတာ ျဖစ္လာတာပါ။ ဒီေရာဂါေတြကို ကုသဖို႔      ေဆးေတြလည္း အထူးလိုအပ္လာတဲ့အတြက္ အခုမွ ေခတ္စားလာရျခင္း ျဖစ္တယ္။   

ေမး ။ ။ ခိုက္တိုစန္စားရင္    ဘာေၾကာင့္ အဆီက် ရသလဲဆိုတာ    ရွင္းျပေပးပါဆရာ။

ေျဖ                  ခိုက္တိုစန္ ေမာ္လီက်ဴး    တည္ ေဆာက္ပံုအရ သူ႔ရဲ႕ ပတ္ပတ္လည္မွာ လွ်ပ္စစ္အဖိုဓာတ္ ေတြ ရွိေနတယ္။ သဘာဝမွာ ေတြ႕ရတဲ့ လူေတြစားလို႔ရတဲ့ အမွ်င္ဓာတ္ေတြထဲမွာ ခိုက္တိုစန္ဟာ တစ္ခုတည္းေသာ လွ်ပ္စစ္အဖိုဓာတ္ ရရွိတဲ့ ပစၥည္းျဖစ္တယ္။   အဆီေမာ္လီက်ဴးရဲ႕ ပတ္ပတ္လည္မွာ လွ်ပ္စစ္အမဓာတ္ေတြ ရွိပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ခိုက္တိုစန္နဲ႔ အဆီဓာတ္ကို အတူတူစားလိုက္ရင္ အူထဲမွာ အဖိုဓာတ္နဲ႔ အမဓာတ္ဟာ သံလိုက္ဆြဲငင္အားေၾကာင့္ ေပါင္းကပ္သြားပါတယ္။   ၿပီးေတာ့ပိုၿပီးႀကီးတဲ့   ခိုက္တိုစန္နဲ႔အဆီ   ပူးေပါင္းေမာ္လီက်ဴးႀကီး ျဖစ္လာပါတယ္။ ခိုက္တိုစန္ ေမာ္လီက်ဴးတစ္လံုးဟာ သူ႔ရဲ႕အေလးခ်ိန္ရဲ႕ ၁၂ ဆရွိတဲ့ အဆီကို ေပါင္းစပ္ႏိုင္တဲ့ အာနိသင္ရွိပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ အဏုၾကည့္ မွန္ဘီလူးနဲ႔ ၾကည့္ရင္ အဆီေတြ အမ်ားႀကီး စုကပ္ေနတာေတြ႕ ႏိုင္ပါတယ္။ အဲဒီလို ေမာ္လီက်ဴး အႀကီးႀကီးကို အူနံရံက ေနစုပ္ယူႏိုင္ျခင္း မရွိလို႔ ေနာက္ဆံုး အစာေဟာင္းနဲ႔အတူ ျပင္ပကို စြန္႔ထုတ္ပစ္ပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ အစာထဲ ပါသမွ်အဆီေတြဟာ  ခႏၶာကိုယ္ထဲကို မေရာက္ေတာ့ပါဘူး။ ခႏၶာကိုယ္ထဲမွာ ရွိတဲ့   အဆီေတြဟာလည္း ေန႔စဥ္အနည္းငယ္စီ အသံုးျပဳေနရတာျဖစ္လို႔ ေသြးထဲမွာရွိတဲ့ အဆီေတြနဲ႔     အေရျပားေအာက္မွာရွိတဲ့ အဆီေတြပါ   တျဖည္းျဖည္းေလ်ာ့နည္းလာမွာ ျဖစ္ပါတယ္။

ေမး                 ဒါဆို အစာနဲ႔အတူတူစားမွ အက်ဳိး ရွိမွာေပါ့ဆရာ။

ေျဖ                  အစာမစားခင္ နာရီဝက္ေလာက္ ႀကိဳၿပီးေသာက္ႏိုင္ရင္ေတာ့   ပိုေကာင္းပါ တယ္။ ဘာျဖစ္လို႔လဲဆိုေတာ့ ခိုက္တိုစန္ေတြဟာ အစာအိမ္ အခ်ဥ္ေရနဲ႔ ထိေတြ႕ရင္  ပိုမိုအစြမ္းအာနိသင္ရွိတဲ့  အဖိုဓာတ္ အျဖစ္ကို ေျပာင္းသြားလို႔ ျဖစ္တယ္။ အစာဝင္ လာရင္ေဆးက အသင့္ေစာင့္ၿပီး ေခ်ဖ်က္မယ့္ သေဘာပါ။ တကယ္လို႔ ေသာက္ဖို႔ ေမ့သြားရင္ေတာ့ အစာနဲ႔ အတူတူပဲျဖစ္ျဖစ္၊   အစာစားၿပီးမွ ပဲျဖစ္ျဖစ္ ေသာက္ရင္ရပါတယ္။ သူ႔အတိုင္းအတာနဲ႔ သူေတာ့ ထိေရာက္မႈ ရွိတာပါပဲ။

ေမး                 ဒါဆိုရင္ ခိုက္တိုစန္ကို ဘယ္လိုအေျခအေနေတြမွာ  အသံုးျပဳသင့္ပါ သလဲ ဆရာ။

ေျဖ                  အဓိကအေနနဲ႔ကေတာ့-

 ၁။ အဝလြန္သူေတြ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ က်ေစဖို႔၊

၂။ ေသြးထဲမွာ ကိုလက္စထေရာဓာတ္မ်ား ေနသူေတြ အဆီက်ေစဖို႔၊

၃။     ေသြးတိုးေရာဂါသမားေတြ၊ ေသြးတိုးေရာဂါဆိုတာ ေသြးထဲမွာရွိတဲ့ ကိုလက္စထေရာမ်ားလို႔ ျဖစ္တာဆိုေတာ့ ကိုလက္စထေရာ ခ်ေပးႏိုင္ရင္ ေသြးတိုးပါ သက္သာလာလို႔ ျဖစ္ပါတယ္။

၄။     ႏွလံုးေသြးေၾကာက်ဥ္းတဲ့ ေရာဂါရွိသူေတြ၊  သူလည္း ခုနက ေသြးတိုးေရာဂါလို ပါပဲ။ ကိုလက္စထေရာက်ရင္   သက္သာလာမွာျဖစ္တယ္။

၅။     ဝမ္းခ်ဳပ္သူေတြ ဝမ္းထဲမွာအဆီေတြပါလာ ေတာ့ စျမင္းတံုးခံတာမ်ဳိး မျဖစ္ေတာ့ဘဲ ေခ်ာဆီထည့္ေပးသလို ျဖစ္သြားေတာ့ ဝမ္းသြားလို႔ ပိုေကာင္းလာပါတယ္။

၆။     ဆီးခ်ဳိေရာဂါရွိသူေတြ၊ ဆီးခ်ဳိသမားေတြ ဟာ   ေနာက္ဆက္တြဲျပႆနာအေနနဲ႔ ေသြးထဲမွာ အဆီဓာတ္ေတြမ်ားလာၿပီး ေသြးေၾကာက်ဥ္းတာ၊ ေသြးေၾကာပြတာ၊ ေသြးေၾကာပိတ္တာေတြ ျဖစ္တတ္ေတာ့ ဒီလိုမျဖစ္ေအာင္   ကာကြယ္တဲ့အေနနဲ႔ သံုးသင့္ပါတယ္။

ေမး                 အသံုးမျပဳသင့္တဲ့အေျခအေနေတြ လည္း သိပါရေစဆရာ။

ေျဖ                  ခိုက္တိုစန္ကို   အသံုးမျပဳသင့္တဲ့အေျခအေနေတြကေတာ့-      

၁။     ဝမ္းပ်က္ဝမ္းေလွ်ာျဖစ္ေနတဲ့သူေတြမွာ ခိုက္တိုစန္ကိုရပ္ထားရပါမယ္။ ခိုက္တိုစန္ကိုယ္၌က ဝမ္းေပ်ာ့ေပ်ာ့ သြားေစလို႔ ျဖစ္ပါတယ္။

၂။     အာဟာရခ်ဳိ႕တဲ့သူေတြ၊ အဆီမွာေပ်ာ္ဝင္ တဲ့ဗီတာမင္ခ်ဳိ႕တဲ့သူေတြဟာ ခိုက္တိုစန္ မစားသင့္ပါ။

၃။     အခ်ဳိ႕ပုစြန္အခြံ၊ ကဏန္းအခြံနဲ႔ မတည့္ သူမ်ား ခိုက္တိုစန္ မစားသင့္ပါ။

၄။     ကိုယ္ဝန္ေဆာင္စဥ္နဲ႔ ႏို႔တိုက္မိခင္မ်ား မစားသင့္ပါ။ ကေလးအတြက္ လိုအပ္ေသာ အာဟာရမ်ား  မရမွာစိုး၍ ျဖစ္ပါ တယ္။

 ေမး                ဆရာ့အေနနဲ႔ ဘာမ်ားျဖည့္စြက္ ေျပာခ်င္ပါေသးလဲဆရာ။

ေျဖ                  အဝလြန္သူေတြနဲ႔ ကိုလက္စထေရာမ်ားသူေတြအေနနဲ႔ အဆီက်ေအာင္ လုပ္မယ္ ဆိုရင္ သဘာဝနည္းလမ္းေတြျဖစ္တဲ့ လမ္းေလွ်ာက္တာတို႔၊ ေလ့က်င့္ခန္းလုပ္တာတို႔၊ အဆီအအိမ့္ေလွ်ာ့စားတာတို႔၊ အသီးအရြက္ မ်ားမ်ားစားတာတို႔ကို ဦးစားေပးၿပီးေဆာင္ ရြက္က်င့္ႀကံေနထိုင္ရမွာ ျဖစ္တယ္။   ဒီလိုမွ မရခဲ့ရင္   ဒုတိယအေနနဲ႔   အဆီက်ေဆး တစ္မ်ဳိးမ်ဳိးကို ေရြးခ်ယ္သံုးစြဲရမွာ ျဖစ္ပါတယ္။ ဓာတုေဗဒနည္းနဲ႔ ျပဳလုပ္ထားတဲ့ ေဆးဝါးေတြ ဟာ ေဘးထြက္ဆိုးက်ဳိးလြန္စြာ မ်ားျပားလွေတာ့ ဆရာဝန္ရဲ႕ ၫႊန္ၾကားခ်က္နဲ႔သာ သံုးစြဲ သင့္ပါတယ္။ ၾကက္သြန္ျဖဴတို႔လို၊ ခိုက္တိုစန္တို႔လို အဆီက်ေဆးေတြကေတာ့ သဘာဝပစၥည္းျဖစ္တာရယ္၊    အရင္ကတည္းက လူေတြစားသံုးလို႔ အႏၲရာယ္မရွိဘူးလို႔ ခိုင္ခိုင္ လံုလံု သိရွိထားၿပီးျဖစ္လို႔ရယ္၊  အာနိသင္ ထက္ျမက္မႈေၾကာင့္ရယ္၊ ေဘးထြက္ဆိုးက်ဳိး မရွိသေလာက္နည္းလို႔ရယ္ စတာေတြေၾကာင့္ မွီဝဲ စားသံုးသင့္ပါေၾကာင္း   ေျပာၾကားလိုပါ တယ္။   

ေဒါက္တာ ခင္ေမာင္လြင္ (FAME)

Page 1 of 10